23 Ιαν 2014

Τρουφάκια με απομεινάρια από κέικ ή βασιλόπιτα

Τρουφάκια με απομεινάρια από κέικ ή βασιλόπιτα
Εάν σας έχουν μείνει απομεινάρια βασιλόπιτας, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε λαχταριστά τρουφάκια. Ζητήστε τη βοήθεια των μικρών σας ηρώων και μπείτε στην κουζίνα για να φτιάξετε υπέροχα τρουφάκια από βασιλόπιτα ή από οποιοδήποτε άλλο κέικ έχετε φτιάξει τις γιορτινές μέρες!

Υλικά για 65 περίπου τρουφάκια 

780 γρ. κέικ
¼ κούπας σιρόπι από γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ (ή άλλο γλυκό)
¼ κούπας λικέρ
1-2 κ. σ. λικέρ ακόμα αν χρειάζεται
για επικάλυψη
κουβερτούρα λευκή, μαύρη, σκόνη κακάο, σκόνη σοκολάτα κλπ

Εκτέλεση

Τρίβουμε με τα χέρια ή σε μπλέντερ το κέικ.
Το ανακατεύουμε με το σιρόπι και το ποτό.
Δοκιμάζουμε σφίγγοντας λίγη ζύμη στο χέρι μας για να δούμε αν πλάθεται και στέκεται σε συμπαγές μίγμα. Αν πλάθεται, συνεχίζουμε με την επικάλυψη. Αν δεν είναι συμπαγές το τρουφάκι ακόμα, προσθέτουμε 1-2 κ. σ. λικέρ ακόμα (ή σιρόπι).
Φτιάχνουμε μικρά τρουφάκια και τα αραδιάζουμε σε χαρτί ψησίματος.
Από εδώ και πέρα, στολίζουμε όπως θέλουμε.

Για την κουβερτούρα (λευκή ή μαύρη):


Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και όπως είναι ζεστή, βουτάμε με ένα πιρουνάκι τις τρούφες μία-μία μέσα. Χτυπάμε το πιρουνάκι να στάξει όση κουβερτούρα περισσεύει και ακουμπάμε την τρούφα πάλι στο χαρτί ψησίματος. Όταν τελειώσουμε με όλες, για να σφίξουν και να μην μας ταλαιπωρήσουν, τις βάζουμε στο ψυγείο για λίγο ή τις διατηρούμε εκεί.