3 Μαΐ 2013

Πασχαλινά Τσουρέκια

τσουρέκιΕύκολα και νόστιμα τσουρέκια. Τα τσουρέκια θέλουν χρόνο και ηρεμία για να γίνουν, για αυτό μην βιάζεστε. Η συνταγή αυτή έχει 100% επιτυχία. Καλό Πάσχα!













Τι χρειαζόμαστε:

  • 2.800 γρ. αλευρι
  • 8 αυγα ολοκληρα και 2 κροκους
  • 2 κουπες γαλα
  • 1 κιλο ζαχαρη
  • 500 γραμμ. μαργαρίνη
  • 1 κουπα σπορελαιο
  • 2 κουταλακια αλατι
  • 3 βανιλιες
  • 2 πορτοκαλια χυμο και ξυσμα
  • 8 γραμμ. μαχλεπι
  • 8 γραμμ. κακουλε

Για το χυλό μπυρομαγιάς:
  • αλεύρι
  • 200 γραμ. φρέσκια μαγιά
  • 1 κουπα χλιαρο νερο
  • Πώς το κάνουμε:

    Βήμα 1
    1) Διαλείουμε την μαγία με χλιαρό νερό ή γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά 1 κούπα αλέυρι. Ανακατέυουμε με ένα σύρμα τον χυλό και σκεπάζουμε για 1 ώρα.
    Βήμα 2
    2) Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και βάζουμε μέσα το αλέυρι. Κάνουμε μια λακούβα στην μέση και προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα απο τα πορτοκάλια.
    Βήμα 3
    3) Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και σταδιακά ρίχνουμε μέσα τον χυμό πορτοκαλιού.
    Βήμα 4
    4) Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί  με το λάδι μας. Μπορούμε άν θέλουμε να βάλουμε και καλό βούτυρο.
    Βήμα 5
    5) Ζεσταίνουμε το γάλα μόνο του, τόσο όσο να αντέχουν τα χέρια μας.
    Βήμα 6
    6) Τώρα ρίχνουμε μέσα στην λεκάνη με το αλέυρι την μαγιά, μετά το μείγμα με τα αυγά, το γάλα χλιαρο και απο το κατσαρολάκι με την μαργαρίνη/λάδι  το μισό και παραπάνω.
    Βήμα 7
    7) Ζυμώνουμε καλά, κυκλικά πάντα, απο έξω προς τα μέσα.
    Βήμα 8
    8) Στο τέλος, ρίχνουμε και την  υπόλοιπη μαργαρίνη με το λάδι απο το κατσαρολάκι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζύμωμα.
    Βήμα 9
    9) Σκεπάζουμε με λαδόκολα και τυλίγουμε με σακούλα την λεκάνη μας και απο πάνω βάζουμε μια κουβέρτα. Αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει η ζύμη μας.
    Βήμα 10
    10) Ανοίγουμε, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε ακόμα 1 ώρα να φουσκώσει.
    Βήμα 11
    11) Πλέκουμε τα τσουρέκια μας ο,τι σχέδιο θέλουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, περίπου 30 λεπτά.
    Βήμα 12
    12) Χτυπάμε ένα αυγό με 1 κουταλάκι νουνού και αλήφουμε τα τσουρέκια μας. Ρίχνυομε απο πάνω σουσάμι ή αμύγδαλα.
    Βήμα 13
    13) Ψήνουμε στους 170°c στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν περίπου 35 έως 45 λεπτά. Αναλόγως το σχέδιο που θα πλάσουμε.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Στα υλικα λεω 8 γραμμ. κακουλε και μαχλεπι. Εννοω τα φακελακια τα τριμμενα σε σκονη.
    Αν θελουμε να δουμε τα τσουρεκια μας αν εχουνε ψηθει, τρυπαμε με ενα ξυλακι απο σουβλακι.
    Τα τσουρεκια αν τα βγαλετε απο τον φουρνο μετα απο 15 λεπτα, τυλιξτε τα ενα-ενα με διαφανη μεμβρανη. Διατηρουνται μαλακα και φρεσκα.
    Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε το χυλό της μπυρομαγιάς με γάλα αντί για νερό. Γίνονται ακόμα πιο αφράτα.
    Καλη Επιτυχια!