23 Δεκ 2012

Οι ιδανικές τροφές όταν νιώθουμε αγχωμένοι, πιεσμένοι και κουρασμένοι

Συχνά,όταν αισθανόμαστε δυσάρεστα και θέλουμε να νιώσουμε καλύτερα προσφεύγουμε στο φαγητό: στη σοκολάτα και στους ξηρούς καρπούς, στα σνακς και στο ζεστό γάλα.
Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η επίδραση που έχουν οι τροφές που καταναλώνουμε στη διάθεσή μας. Πρόκειται για απλές χημικές αντιδράσεις καθώς οι ουσίες που περιέχονται σε διάφορες τροφές πυροδοτούν την έκλυση ορμονών και νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τα πάντα, από το άγχος και τη χαρά ως το θυμό.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε συναισθηματικές “αναταράξεις” ανοίξτε το ντουλάπι της κουζίνας.

Για παράδειγμα:
Αν έχετε άγχος
Καταναλώστε βραζιλιάνικα φυστίκια που είναι πλούσια πηγή πρωτεινων και σεληνίου και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει πως τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου συνοδεύονται από αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψη, ενώ η πρόσληψη σεληνίου μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση. Πλούσιες σε σελήνιο τροφές είναι επίσης ο τόνος, το σκόρδο και τα μανιτάρια.

Αν είστε πιεσμένη /ος
Γιατί να φάτε junk-food και να μην φάτε πορτοκάλια, μανταρίνια και άλλα όξινα εσπεριδοειδή πλούσια σε βιταμίνη C. Έρευνες συνδέουν τη βιταμίνη C με μειωμένα επίπεδα άγχους χάρη στη μείωση της κορτιζόλης που εκλύει ο οργανισμός.

Αν είστε τσιτωμένη /ος
Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και το μυαλό σας δουλεύει ασταμάτητα; Δοκιμάστε ένα ποτήρι χυμό κεράσι (tart cherry) που περιέχει μελατονίνη, ουσία που ενεργοποιεί τον κύκλο του ύπνου και ρυθμίζει τον βιορυθμό του οργανισμού. Οι συγκεντρώσεις μελατονίνης αυξάνονται στο σκοτάδι και η ουσία δρα αποτελεσματικότερα.

Αν είστε θολωμένη /ος
Έχετε θολώσει από τις σκοτούρες; Δοκιμάστε “χρωματιστά” φρούτα όπως ο ανανάς, τα κράνα και τα δαμάσκηνα. Τα φρούτα αυτά περιέχουν αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τους νευρώνες τους εγκεφάλου. Για καλύτερα αποτελέσματα να φάτε σολομό, πλούσιο σε λιπαρά Ωμέγα-3, τα οποία συμβάλλουν στην όξυνση των διανοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Αν είστε τσαντισμένος /η
Τότε φταίνε τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Για να ηρεμήσετε φάτε μια τροπική μπανάνα των Αντιλλών (plantain) ή μια κανονική μπανάνα.

Και τι να αποφεύγετε αν θέλετε να νιώθετε καλά
Ακόρεστα λιπαρά τα οποία συντελούν σε αυξημένη επιθετικότητα και μας κάνουν πιο ευερέθιστους, ενώ εμποδίζουν το σχηματισμό των λιπαρών Ωμέγα-3.
Η επεξεργασμένη ζάχαρη δίνει μια γρήγορη αλλά ανώφελη ενεργειακή έξαψη. Όταν παρέλθει η επίδρασή της τη διαδέχεται ερεθισμός και εξάντληση.
Η αφυδάτωση του οργανισμού ακόμα και 1% κάτω από τα επιτρεπτά επίπεδα προκαλεί πονοκεφάλους, διάσπαση προσοχής και κόπωση.

econews